Ruim 600 jaar gebruiken wij Nederlanders al een stempel of keurteken in onze sieraad of voorwerp. Zo laten we zien hoeveel edelmetaal er daadwerkelijk in de trouwring, maar welke keurteken gebruiken we nu? Waaraan zie je dat? En waar kan je dat laten checken?

Waarborg
Waarborg is een organisatie, aangewezen door het ministerie van Economische zaken en klimaat, die volgens de Waarborgwet werkt. Deze wet schrijft voor dat edelmetalen voorwerpen van een keurmerk moeten worden voorzien. De waarborg test werkelijk hoeveel edelmetaal er in zit en of het dan hoog genoeg is voor Nederlandse standaarden. Wanneer jij dan bijvoorbeeld een gouden ring koopt en het keurteken van Waarborg zit erin, dan heeft u garantie dat de ring ook dadelijk van goud is gemaakt. De Nederlandse keurtekens worden in de volgende landen geaccepteerd: België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. Voor Spanje is erkenning aangevraagd.

Waarborg is in Nederland wel het enige bedrijf wat keurtekens er in graveert. Zo heb je in andere landen wel verschillende bedrijven, maar moet je jezelf goed afvragen of het wel echt goud is. Heb jij wel is meegemaakt dat je een neppe edelmetaal had gekocht waarvan je niet wist dat die nep was? Share je ervaring in de comments.