Welk materiaal zit er eigenlijk in een trouwring? Dit is een veel gestelde vraag. Dat is niet zo gek, want er zijn veel verschillende materialen waarvan een trouwring gemaakt kan worden. Dit ligt echt aan de collectie of aan de ring zelf. Hier lees je wat de meest voorkomende materialen zijn, en wat de voor- en nadelen zijn van dit materiaal.
Dit zijn de meest voorkomende materialen waarvan een trouwring wordt gemaakt:
- Goud
- Zilver
- Titanium
- Staal
- Palladium
- Platina
Om te beginnen: goud. Goud is het meet voorkomende materiaal waarvan een ring wordt gemaakt. Dit komt vanuit vroeger, toen waren bijna alle trouwringen van (geel)goud. Tegenwoordig is een gouden trouwring geen must. Het voordeel van goud, is dat een gouden ring niet snel beschadigd en erg krasbestendig is. Dit ligt wel aan de hoeveelheid karaat die in de ring zit. Bij 8 karaat, kunnen er door de jaren heen wel wat krasjes zichtbaar worden. Bij 14 karaat is dit niet het geval. Hoe meer karaat goud er in de ring zit, hoe zachter de ring. Er zijn twee soorten gouden ringen: witgoud en geelgoud. De naam geeft al aan wat het verschil is: de kleur.
Zilver: het allergrootse voordeel aan zilveren ringen is dat de prijs erg laag ligt. zilveren ringen zijn heel goedkoop in vergelijking met goud. Een groot nadeel, zilver krast snel. Koop je dus zilveren ringen, is het bijna onmogelijk dat hier geen krasjes op zullen komen. Wel zijn er manieren waarop je zuiniger om kan gaan met je ring.
Titanium: titanium is een van de hardste natuurlijke metalen. Groot voordeel: titanium ringen zijn 100% hypoallergeen. Dit is een groot voordeel voor mensen met een gevoelige huid of allergie. Bij titanium zal je hier geen last van hebben. Een nadeel van titanium is dat de ringen later niet vermaakt kunnen worden. Dit komt omdat titanium te hard is om te vermaken. Interesse in titanium ringen? Misschien is onze titanium ringen top 10 dan interessant voor jullie.
Staal: ook staal is antiallergisch. Dus als je snel huidirritatie hebt, is dit een goede optie. Staal lijkt een beetje op de kleur van zilver, alleen krast staal niet snel. Ook is staal goedkoper dan bijvoorbeeld witgoud. Stalen ringen geven een stoere uitstraling. Wat ook mogelijk is: staal met titanium, of staal met goud in één ring. Dit geeft net dat beetje extra aan een trouwring.
Palladium: palladium trouwringen behoren niet tot gouden ringen, maar wel tot de groep platina ringen. De grondstof palladium is goedkoper dan goud. Dit zie je terug in de prijzen. Palladium is nog niet heel bekend, maar wordt steeds populairder.
Platina: dit is het meest duurzame edelmetaal op aarde. Een nadeel is dat de prijs behoorlijk hoog is. Of platina ringen iets voor jullie zijn, ligt dus aan het budget. Ringen van dit edelmetaal krassen niet. Platina is wel een stuk zwaarder dan zilver en goud. Of je dit fijn vindt, verschilt per persoon.